Odrasli skavti župnije Sv. Mihaela v Šoštanju smo člani Bratovščine odraslih katoliških skavtinj in skavtov Velenje (BOKSS Velenje, sove in čuki). Smo aktivni odrasli ljudje, ki nas navdušuje preprost skavtski način življenja. Trdno smo zavezani vrednotam, temeljnim načelom skavtstva, ki izhajajo iz skavtske obljube in zakonov.

Na državnem nivoju smo organizirani v Združenje bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov Slovenije (ZBOKSS). Temeljne enote so bratovščine, ki delujejo v posameznih župnijah ali pa so člani bratovščine iz več župnij. V Sloveniji je trenutno 25 bratovščin. V BOKSS Velenje smo člani iz cele dekanije, dva prihajata tudi iz Slovenj Gradca. Trenutno nas je 14 aktivnih članov, veseli pa bi bili vsakega, ki bi se nam želel pridružiti.

Redna srečanja, ki trajajo okrog 2 uri imamo 1x mesečno, praviloma prvi četrtek v mesecu. Srečanje vsebuje : skavtsko molitev, duhovno misel, osrednjo temo, spoznavanje in praktična uporaba skavtskih veščin, vmes pa tudi igra in pesem. Preteklih šest let smo se srečevali v učilnici župnišča v Šoštanju; v letošnjem letu pa se dobivamo v župnišču pri Sv. Martinu, po večerni maši, ob 19,30h. Trenutna voditeljica bratovščine (vsako tretje leto bi se naj menjali) je Ana Zadnik, naš duhovni spremljevalec pa g. Jože Škrinjar. Poleg rednih srečanj, ki potekajo v učilnici ali v naravi, imamo 1-2x na leto enodnevni izhod, nekajdnevno zimovanje in vikend-poletni tabor. Redno sodelujemo z mladinskim skavtskim gibanjem, s stegom Velenje, zlasti pri projektu Luč miru iz Betlehema. Pomagamo jim tudi pri drugih aktivnostih, vedno, kadar želijo in potrebujejo našo pomoč. Vedno smo pripravljeni tudi za razna druga služenja in pomoč v župnijah. Redno se udeležujemo tudi skupnih dogodkov, ki so organizirani v okviru ZBOKSS za vse člane bratovščin. (začetek skavtskega leta, duhovne vaje, romanje v Assisi, Svet združenja….).

Tudi odrasli se še vedno lahko kaj naučimo, se veselimo in pomagamo. Pridi in poglej! Bodi pripravljen! Vedno pripravljen! in Srečno pot!, pa so naši pozdravi.

Zapisala: Marija, Marljiva sova

Delite prispevek s prijatelji!